19841986

House Kralingse plas

The setting heavily influenced the design of this house. It was built on the last remaining piece of building land facing the lake (Kralingse Plas). So to fully connect to the surroundings of the house we designed a tall and relatively shallow volume that screens the garden from the busy street. The front facade is fairly inscrutable, the facade at the rear opens up to the garden.

Klaringshuis

Participating in its environment

The scale of the house is adapted to its three much larger neighbours and adopts the build-up of one of them, a villa by Brinkman and Van der Vlugt. On the first floor is the main level with the living/dining room and a balcony overlooking the garden. The front facade is in dark-grey panels of enameled glass interspersed with double glazing whose opening parts are of toughened glass. The disposition of these openings is exclusively informed by the prospect of Kralingse Plas.

Architect
Benthem Crouwel Architects
Design garden
Mien Ruys
Client
Family Nieuwland
Location
Rotterdam, The Netherlands
Start design
1984
Completion
1986