19992001

Hoge Maas

This residential tower with its pair of masts is situated right on the river near the southern entrance to the Maas Tunnel in Rotterdam. Its cruciform plan draws the surroundings into the building, so that all five flats on the standard upper floors look out across the Maas River. The tower tapers at the top to receive two large apartments with a roof garden on each floor. All facades are predominantly black with untreated aluminium frames plus balustrades at the corner balconies. Beneath the building is an oval parking structure that doubles as the plinth for the tower and reaches out to the park beyond.

Hogemaas3
Architect
Benthem Crouwel Architects
Client
Hopman Interheem Groep
Location
Rotterdam, The Netherlands
Gross floor area
15.700 m² (112 apartments; 91 parking places)
Start construction
1999
Completion
2001