Jeonju station

The current Jeonju station building, a reinforced concrete structure built in the Hanok style, is the most straightforward representation of contemporary traditional Korean architecture in Jeonju. Our design proposal for the expansion of this station respects the architectural value of this building by adding a Madang (courtyard) - the iconic metaphor for traditional building layout in Jeonju. In contrast to the solid building, the empty courtyard symbolizes form, dynamics and the urban context.

20190909 Jeonju Station Main Perspective Final

Curved beauty in Hanok style

Slightly curved roof profiles are representative for the Hanok style. The Grand Canopy, the gateway that welcomes you to the new station, is a modern interpretation of this curved roof and acts as a soft border between the external plaza and the courtyard.

20190909 Jeonju Station Sub Perspective Final

A courtyard that embraces the memory of Jeonju

Jeonju station is located on the outskirts of Jeonju city and on the extended axis of Jeonju Chot-Majunggil. Here contemporary urbanism, architecture and culture grow above historical memories. We want the users to keep these memories and to continue to feel them. With the creation of synergy between conservation and expansion, the memory of the place is embraced.

20190909 Jeonju Station Sub Area view Final
20190909 Jeonju Station Site Plan Roof Final

Contemporary interpretation of a historical symbol

Our design proposal reinterprets a historical symbol into new, contemporary urbanism. Korean architecture is visible in the building’s layout with its large courtyard, homogeneous space, smaller inner courtyards and elegantly curved roofs.

The 8-lane traffic road in front of the Jeonju station has been transformed into a pedestrian-friendly street which becomes an attractive new meeting place, a place of diverse cultures and activities.

20190910 Jeonju Station Interior Perspective 01
20190909 Jeonju Station Main Area view Final

Homogeneous space

One of the outstanding features of traditional Korean architecture is the placement of ‘transition spaces’ between spaces or buildings. Instead of ‘hierarchy’ between spaces of various importance and value, it offers a sense of ‘homogeneity’ where focus lies on continuity and consistency. In our proposal the waffle-structured grid in the main hall is one of the examples of how we interpreted a homogenous space.

20190909 Jeonju Station Concourse Perspective Final

Jeonju ‘Overlook’

The entire plot is divided into two parts: the first is the existing station building with the public, open courtyard, and the other is the new station building, including the grand canopy, with important station functions (such as hall, corridor, facilities) and an exhibition space. This way, the extension of the station embraces the present building, with all spaces laid out in such a way that they overlook the current station. Using the new station will be a cultural experience with respect for history in this reborn central Jeonju area.

It was an exciting and inspiring experience for us to collaborate on this important competition with the local Korean partners.

Architects
Benthem Crouwel Architects
HYEWONKACI Architects & Associates
Client
Korean Rail Network Authority
Location
Jeonju, Korea
Gross Floor Area
Ground Station: 1.505 m²
Over Track Station: 2.460 m²
Start design
2019