2018

LAB42

LAB42 is a laboratory, a clubhouse, a research institute, an academic nerve center and a workshop all in one: a place that challenges people and that lets ideas thrive.

918 UVA Science Park N26 medium

Transparent and airy

Upon approaching the building, you are struck by its transparent, airy façade. A diagonal sightline that runs all the way from the entrance area into the heart of the building invites you to enter. Once inside, you are amazed by the bright, lofty atrium, the meandering stairwells and the abundant greenery. The various ‘landscapes’ (from quiet concentration areas to zones that encourage connection and discovery) are easy to recognize and make the whole space coherent and clear.

918 UVA Science Park N32 medium

Future proof

The client wanted an open and flexible faculty building. The straightforward, grid-like modular structure ensures the space can be organized and divided however they want, and makes the building easy to adjust or disassemble should that be necessary in the future. Energy neutral, accessible, communal and ready for the future: this is LAB42.

We designed new and inspiring home for the most innovative research.

Joost Vos

Partner

Joostvos

A hotspot for education

This new hotspot for education, research and collaboration on the Amsterdam Science Park campus, is so much more than a university building. It is the new and inspiring home for the progressive and cutting edge research institutes that will shape our future: the Informatics Institute, the Institute for Logic, Language and Computation, and the Innovation Center for Artificial Intelligence.

918 UVA Science Park N20 medium

Space to collaborate

Every year more students flock to the Faculty of Science, and every year, collaborations between the research institutes, businesses and developers increase. For them, we designed the new LAB42, centrally located on campus, to provide this innovative research with a clearly recognizable face and an open and inviting presence. Researchers, visitors and entrepreneurs from all cultures feel at home here.

918 UVA Science Park N28 medium

Energy neutral, accessible, communal and ready for the future

Sustainable and healthy

Sustainability and health are integral components throughout the entire building. Lots of greenery inside the building, natural wayfinding and natural ventilation guarantee that this is not just a sustainable and inspiring, but also a very healthy building that provides its users with a comfortable indoor climate.

Architect
Benthem Crouwel Architects
Collaboration
Strackee bouwadviesbureau, DGMR, Deerns
Client
University of Amsterdam
Location
Amsterdam, The Netherlands
Gross floor area
14.184 m²
Start design
2018
Start construction
2020